Különböző hevederezési módok:
• Alulhevederezés
_______________________________________________________________________
• Felülhevederezés
_______________________________________________________________________
• Belső hevederezés
• Elég ritkán alkalmazott, munkaigényes hevederezési mód.
• Elsősorban stílbútoroknál (szék, fotel) készítik, ahol az állvány ívelése és faragásai miatt a másik két hevederrögzítési mód nem biztosítana síkfelületet.
• Alkalmazzák akkor is, ha az állványzat mérete miatt szükséges a rugók süllyesztése.
• Egyúttal fokozható a rugóalap lágy rugalmassága.
_______________________________________________________________________
Szoros hevederezés:
• Erős igénybevételnek kitett bútorrugós, epedás párnázatú ülő és fekvő felületeknél jól bevált tartószerelési mód.
• A keret hossz- és szélességi oldalán a középvonalat bejelöljük, majd a hevedereket egymástól kb. 3 cm távolságra a középtől kiindulva egymás mellé rögzítjük.
• Így minden bútorrugó alá két hossz- és két szélesség irányú heveder kerül.
• Mind a tág, mind a szoros tartószerelési módon belül elhelyezhető a heveder a keret, a káva felső, alsó vagy belső oldalára.
_______________________________________________________________________
Szerszámai:
• Állvány (bak): fából készül, 70-95 cm magas, a hosszúsága 100 cm, szélessége 8-10 cm. Az állvány áll két talpból, 2 tartólábból, 1 felső állványlapból és 1 középmerevítőből.
• Munkatábla: 20-25 mm vastag forgácslap, 100x100 cm méretben. 2 db állványra helyezve használják.
• Mérőszalag: leggyakoribb a rugós fémtokba tekercselt hajlékony acéllapos mérőszalag.
• Szögkiemelő: fanyélbe foglalt 200 mm hosszú acélból készült szerszám. Vége kétfelé ágazik, kissé hajlított. A két ág elhegyesedik, így könnyen a szegfej alá helyezhető.
• Fabunkó: gyertyánfából készült szerszám, 60x150 mm-es fejkialakítással. A szögkiemelő fejet ütjük vele, így elkerülhető a nyél roncsolása.
• Ferde csípőfogó: a 180 mm hosszú fémből készült szerszám feje 45fokban ferdén kiképzett, és hegyesedő, ami megkönnyíti a szegek kiemelését a fából.
• Kézi olló: 12-15 cm hosszú olló, keskeny pengéje lehet hegyes vagy gömbölyített.
• Kárpitos kalapács: 120-140 mm hosszú, kissé ívelt, egyik vége szegkiemelésre, a másik, 8-14 mm átmérőjű körformájú lapos vége szeg leverésére kiképzett. 300-320 mm keményfa nyéllel rendelkezik.
_______________________________________________________________________
Hevderezés menete:
• A hevederek felhelyezését minden esetben először a keret hosszirányában kezdik, majd a rövidebb szélesség irányában folytatják.
• Ez a feszítés érdekében minden bútornál egyformán érvényes.
• A hevederezésnél először bejelölik a hevederek helyét, azután kezdik a felerősítést.
• Helyes a kezdő véget a keret felső részére rögzíteni, ez erősebb tartást biztosít.
• A kezdő véget kétszeresen visszahajtva a keret középvonalán lévő bejelölésre helyezik, majd 5 szeggel rögzítik. A rögzítéshez puhafánál 20/25 vagy 25/25-ös, keményfánál 16/16-os kartácsszeget alkalmaznak. A szegezés nem végezhető egyenes vonalban, mivel a fakeret szálirányban könnyen megrepedhet. Helyes a szegek átlós vagy cikkcakk irányú beütése.
• Fontos, hogy a szegeket a hevederezés irányára ne merőlegesen, hanem azzal tompaszögben verjék be. Ezzel a szeg több farostot üt át, és megakadályozza a kihúzódást. A szeg feje simán feküdjön, ellenkező esetben elvágja a heveder szálait.
• A hevederezés nem rögzíthető a keret külső vagy belső szélére, mert a keret behasadását, esetleg kiszakadását okozhatja.
• A hevedert az állványszerkezetre fektetik, majd bőr, vászon vagy lemezpapírcsíkkal együtt beszegezik.
• A hevederszálat a keret másik oldalára átvezetve azonos módon rögzítik. E műveletnél nem alkalmazható hevederfeszítő, a feszítés kézzel történik. Ezért ajánlatos a hevedert előzőleg jó erősen meghúzni, a későbbi nyúlás megelőzésére.
• A hosszirányú felrögzítés után a szélességi irányú rögzítés következik, a hevederszálak vászonkötésszerű bujtatásával.
_______________________________________________________________________
Hevderezésnél használt szeg:
Kartácsszeg:
• Legáltalánosabban használt szeg.
• Laposfejű, olajban kékre edzett, acélhuzalból, sima szárral készített szeg.
• A szeg rögzítő képességének fokozása céljából a fej alatti rész recézett.
• A 16/16-os szeget „kék kartács” szegnek, a 20/25 és 25/25-ös szeget „kék ráma” szegnek nevezik.
_______________________________________________________________________